miercuri, 29 aprilie 2009

Cariera si studentie

Nu de multe ori aud printre colegii de facultate: "din anul 2 ma angajez neaparat"... ne grabim sa trecem de la rolul de student la cel de angajat, sa ne construim o cariera de la 19-20 de ani, nu de multe ori neglijand serios facultatea.

Nu zic ca e rau, doar ca, nu de multe ori, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ- si job-ul mult visat, subiectul multor planuri si fantezii, se poate dovedi dezamagitor in lipsa unor informatii, cunostinte si experiente. Pentru ca, dincolo de ce se vede la evenimente si conferinte, PR is about a lot of work- personal and professional.

Iata ce spune Elena Olteanu (General Manager 4 ACE-pr&publicity) intr-un articol pe IqAds:

Ce reprezinta “cariera in PR” si mai ales cum poate fi ea construita: cuvantul cheie este “construita”, pentru ca exact asa trebuie procedat. Cariera in PR este, la fel ca activitatea de PR, un angajament pe termen lung. Expertiza urmeaza experientei iar experienta inseamna efort concentrat si continuu.

Cariera incepe de la alegerea facultatii si trebuie sa fie mai degraba legata de aptitudinile ereditare ale persoanei, decat de cele create prin educatie si exercitiu.

Daca esti un mic maniac al detaliului, daca esti confortabil intr-un mediu complet strain si reusesti sa comunici eficient cu orice necunoscut, daca te intereseaza noutatile si dezvoltarea generala a umanitatii si esti permanent la curent cu ce se intampla in lume, atunci ai aptitudinile pentru a-ti crea o cariera in PR.

Un om de PR poate fi recunoscut intr-o masa de oameni prin felul in care interactioneaza cu cei din jur, prin numarul impresionant de persoane cu care discuta la un eveniment, prin felul in care evita bisericutele si imbratiseaza orice noutate, prin pozitivism permanent si energie nelimitata, prin zambetul larg si generos, prin preocuparea fata de interesul tau, mai degraba decat fata de interesul lui, prin tinuta impecabila, prin credibilitate si siguranta. Un om de PR nu va fi nicioadata indisponibil, arogant, grabit, superficial, dezinteresat, neinformat, obosit, abatut.

Si nu uita! Munca de PR implica raspundere foarte multa. Fii sigur ca vrei sa ti-o asumi!

Sfaturi utile ne da si Sorana Savu (Senior Partner Premium Communication) intr-un alt articol:

Trebuie sa asculti inainte sa poti vorbi, trebuie sa citesti inainte sa pui mana pe condei, trebuie sa inveti tu, inainte de a-i invata pe altii. Trebuie sa dai inainte de a primi. Stiu ca suna boring si uncool. Dar intr-o lume atat de mica si dinamica precum a noastra, cu atat de multe conversatii si referinte, etapele arse se vad, reputatiile subrede se clatina si cursul zilei raportat la propria persoana nu e neaparat salariul pe care il primim astazi, conjunctural, ci salariul pe care-l meritam maine – si pe asta il cunoastem cel mai bine numai noi.

Un asemenea curs al zilei nu-l gasesti pe Internet, ci in experientele profesionale pe care le culegi, in problemele pe care le rezolvi cu bine nu o data, ci de mai multe ori, in sfaturile urmate si implinite, in materialele citite si remarcate, in crizele neintamplate.

Varsta debutului are avantajul entuziasmului numai daca entuziasmul si dorinta de a invata exista acolo cu adevarat. Si daca se mentin pe termen lung.


Din punctul meu de vedere, Olimpiadele Comunicarii ne ajuta sa facem un prim pas in directia cea buna- e o simulare perfecta a muncii intr-o echipa, pe un brief concret, cu un client real si un feedback valoros. Este sansa sa descoperi (si sa te redescoperi pe tine insuti) cat de mult iti place PR-ul si competitia, sa "te lupti" cu alte echipe la fel de entuziaste si pasionate si (cu putin noroc si multa, multa munca) sa ajungi pe podium.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu